Årets Avler 2005 – Kaj Olesen
Årets avler 2005 – Kaj Olesen, Lollands Varmblod
Mange af de mest imponerende resultater, der er opnået i trakehneravlen i år, får os igen til at vende blikket mod sydhavsøerne. Bag dem står nemlig Kaj Olesen, Errindlev på Syd-lolland, også kendt som manden bag stutteriet Lollands Varmblod. Valget af Årets Avler 2005 i Trakehnerforbundet er derfor helt naturligt faldet på Kaj Olesen.
I det forgangne år har Kaj Olesen formået at markere sig med fornemme resultater indenfor avlsarbejdet. Men også på dressurbanerne har stutteriet avl gjort sig gældende. Dette passer fint i tråd med de sidste års bestræbelser i Trakehnerforbundet med at integrere avls- og brugsresultaterne.
Flotte resultater i 2005
For Kaj Olesen har 2005 været et år med meget at fejre. Kaj har haft heste med forrest i præmierækkerne på såvel bedømmelsespladserne som på konkurrencebanerne. Her har de høstet mange af de mest prestigefyldte og eftertragtede placeringer. Året har bragt stutteriet ikke mindre end 4 topplaceringer ved kåringer og skuer. Vinderen af materialprøven for 3-årige hopper, som efterfølgende blev udnævnt til Årets Hoppe 2005. Dernæst årets højest bedømte hoppe på Sjælland og Roskilde Dyrskue’s bedste følhoppe. Ved følbedømmelserne, blev det til ikkemindre end årets højest bedømte trakehner føl. Desuden er det blevet til talrige placeringer i dressurklasser, samt en finaleplads i årets DSA runde for 5-års dressurheste.
Ved årets hoppekåring fremstillede Kaj Olesen hoppen Polka,
som er ud af den velkendte Pelagoniestamme, efter Connery med Schwadroneur som morfar. Polka demonstrerede på fornemste vis, at avlsmæssige og sportslige resultater gård hånd i hånd. Hoppen opnåede en samlet pointsum på 54 ved eksteriørkåringen og vandt samtidig materialprøven. Resultatet blev efterfølgende stedfæstet på landsplan, hvor Polka på eliteskuet blev udnævnt til Årets Hoppe.
Ved hoppekåringens efterbedømmelse fremstillede Kaj Olesen 3-års hoppen Paprimonka (e. Caprimond), som til gengæld kvitterede med at opnå den samlet højeste pointsum på Sjælland med 55 point. Endnu et flot resultat til den lollandske trakehner avler.
At trakehnerne også kan klare sig i konkurrence med andre hesteracer, er Kaj Olesens avl også et rigtig godt bevis på. Følhoppen Princessa (e. Gribaldi), blev på Roskilde Dyrskue udnævnt til årets bedste følhoppe af samtlige racer. Hun opnåede en samlet pointsum på 24 og en meget flot beskrivelse.
Ved årets obligatoriske følbedømmelse var Kaj Olesens avl igen med helt i front. Hoppeføllet Lolôu Sjæltofte (e. Buddenbrock) bragte årets højeste pointsum på 61 og de imponerende karakterer 9, 9, 8, 8, 8, 9, med hjem til stutteriet på Lolland.
Ridemæssigt har Kaj Olesen’s avl også formået at udmærke sig i 2005. Hingsten Preussenwind med sin dygtige rytter Sidsel M. Johansen, blev efter en veloverstået kvalifikations-runde til DSA finalerne for 5-års dressur heste, udråbt til årets mest talentfulde ekvipage i TAF regi. Værdigheden af titlen blev understreget senere på året, da Preussenwind kvalificerede sig til mellemrunden og opnåede en 7 plads i finalen. I alt deltog ekvipagen i 2005 i 21 klasser, hvoraf de 15 blev vundet suverænt. Et resultat der taler for sig selv, og virker lovende for ekvipagens fremtidige karriere. Ligeledes har Anne Grete Tørnblad i årets løb opnået flotte resultater i dressurkonkurrencer med hingsten Ladroneur.
På baggrund af disse imponerende resultater, var det givet, at valget faldt på Kaj Olesen og Lollands Varmblod som Årets Avler 2005.
Stutteri og hingstestation genne mere end 25 år
Kaj Olesens flotte resultater i det forgangne år kommer ikke ud af det blå. Kaj har i mere en 25 år været en engegeret og værdsat bidragsyder til trakehneravlen i Danmark, både i kraft af egne avlsresultater, hans bidrag til foreningsarbejde og ikke mindst i rollen som hingsteholder.
Kaj Olesens sans for kvalitet har trukket flere betydelige trakehner hingste til landet. Den legandariske Ibikus og den for eftertiden måske lige så bemærkelsesværdige, nu afdøde elitehingst Schwadroneur, for at nævne de betydeligste. Men også hingstene Tausendsassa, Swarm, Camelot, Ostwind, Ardenauer, Harlem go, og den dansk avlede Parlør, har haft til huse hos Kaj Olesen. Disse hingste har bidraget positivt til den fortsatte avlsfremgang i den danske trakehneravl og har sat sine tydelige spor i stamtavlerne hos mange af forbundets bedste hopper. Men ikke nok med det. Kaj Olesen har også selv beriget avlen med kvalitetshingste af eget opdræt. Således har Lollands Varmblod produceret hingstene Pidroneur og Ladroneur, begge efter Schwadroneur – og senest Preussenwind, efter Gribaldi. Et imponerende resultat for en avler, set med danske øjne.
Stutteriet baserer sin avl på to moderlinier. Pelagoniestammen, kom til stutteriet i 1978, med stammoderen Pillau II e. Donauwind/Hansakapitän, indkøbt fra Trakehner Verband i Tyskland. Pillau II kvitterede med hele 10 afkom til stutteriet, heraf var hovedparten hopper, som senere indgik i avlen. Dette har blandt resulteret i hingstene Pidroneur og Preussenwind samt ikke mindre end 4 gange Årets Hoppe, heriblandt Årets Hoppe 2005 – Polka. Af samme hoppestamme kommer iøvrigt også den dansk avlede hingst Parlør, ligesom den velkendte Grand Prix hingst og OL deltager, TNC Partout, som til daglig og rides af den hollandske rytter, Anky von Grunsven. Hoppestammen har været så succesfuld, at den i dag udgør en af de største hoppelinier i dansk trakehneravl.
I 1993 udvidede Kaj Olesen avlen med endnu en hoppelinie. Hoppelinien Lore, repræsenteret ved
mor og datter, med de kunstneriske navne, Lili Marlen (e. Donauwind) og Liza Minelli (e. Tango) Dette har indtil videre resulteret i bl.a. hingsten Ladroneur, præmiehoppen Lalandia, materialprøvevinderen Louisiana, og senest altså årets højest bedømte føl, Lolôu Sjæltofte.
Engageret i såvel foreningsarbejdet som i sporten
Også på mange andre fronter bidrager Kaj Olesen aktivt til at fremme trakehneravlen, til gavn for alle trakehnerentusiaster. Kaj Olesen har i alle årene været en aktiv og værdifuld bidragsyder til generalforsamlinger og i bestyrelsesarbejdet i Trakehneravls-forbundet. Han er samtidig en trofast leverandør af æresbånd og anerkendelser ved de årlige følbedømmelser på Sydsjælland.
Derudover ser man ofte Kaj Olesen på sidelinien til dressurstævnerne, hvor Kaj med stor iver og engagement følger sine heste under ryttere. Til trods for, at han har gjort dette i mange år, bliver den rutinerede hesteavler stadig både rørt og stolt, når hans afkom som oftest placerer sig i forreste række i oprangeringerne.
Senest har Kaj Olesen i samarbejde med Olav Brondoff indstiftet Schwadroneur Vandrepokalen. Den skal tildeles årets bedste trakehnerekvipage. Den vil fremover blive overrakt i forbindelse med den årlige hingstekåring. Et godt og velkomment initiativ, som vil øge opmærksomheden på trakenerhestens sportslige præstationer, og som vil være til gavn for såvel ryttere som avlere.
Fremtidsplanerne er lagt
Kaj Olesen har fortsat planer og ambitioner for sin stutterivirksomhed, som vi kan glæde os til at følge i årene der kommer. Rollen som formidler af kvalitetshingste har han heldigvis tænkt sig at fortsætte med. I erkendelse af, at det i dag er næsten umuligt at erhverve hingste af Schwadroneurs kaliber, har han indledt samarbejde med den tyske hingsteholder Hubertus Poll. Kaj Olesen formidler i dag de to succesfulde tyske hingste Buddenbrock og Connery til de danske hoppeejere. Hingste, som i øvrigt passer storartet til de mange Schwadroneur hopper, der befinder sig her i landet.
Fremover skal 4-5 særligt udvalgte hopper tegne Kaj Olesens avl. Når han engang – om forhåbentlig rigtig mange år endnu – ikke længere magter opgaven, er det hans store glæde, at næste generation i Olesen familien står parat til at videreføre den succesfulde avlers flotte livsværk.
Et stort velfortjent tillykke til Kaj Olesen for et imponerende resultat indenfor dansk Trakehneravl og et stort personligt bidrag til Trakehnerforbundets arbejde.
Tine Lessèl