Anne om at vinde UVM Bronze med Kipling


Anne om at vinde UVM Bronze med Kipling


 Anne Troensegaard og Kipling sikrede sig i den forgangne weekend sensationelt UVM 2017 bronzemedaljen for 7-års heste ved verdensmesterskaberne for unge dressurheste i Ermelo i Holland, og høstede samtidig historisk anerkendelse til dansk trakehneravl. Anerkendelsen er frugten af et langvarigt og forbilledligt samarbejde mellem rytter og hest, træner og avler/ejer, avlsforbund og ekvipagens øvrige trofaste støtter

To danske heste for tredje år i træk


Afviklingen af det præstigefyldte årlige verdensmesterskab for unge dressurheste (UVM) blev afviklet i dagene den 3-6 august 2017 i Ermelo i Holland. Set med danske øjne var det særligt succesfuldt i år, idet hele 10 ud af tolv danske heste gik til finalerne, og det hele endte med tre danske medaljer, to af bronze og en enkelt af guld.

Syvårs finaler er relativt nyt i UVM regi, og det er kun anden gang de afvikles. Set med danske øjne, er det godt, for så fik vi muligheden for endnu engang at nyde Kipling med Anne Troensegaard i sadlen, repræsentere dansk trakehneravl i den mest præstigefyldte unghestekonkurrence af alle.


7-års UVM finalen – særlig dag for dansk dressuravl


Det blev en ekstrem flot og seværdig finale, med alt den spænding der skal til. Tilskuerpladserne var proppet til bristepunktet med et kyndigt og veloplagt publikum, heriblandt mange tilrejsende danske dressur og avls- entusiaster, og det må siges at have været god timing, for alle fik denne dag mere end fuld valuta for pengene, da de danske ekvipager bogstaveligt talt kom, så og sejrede!

De danske 7-års heste mildest talt indtog banen og tog sig af både guld- og bronzemedaljen. Begge de to danske varmblodsforbund, Dansk Varmblod og Trakehner Avlsforbundet i Danmark, der er repræsenteret ved UVM, blev flot belønnet for deres avlsmæssige og indsatser, som var det skrevet i manuskriptet for en god fortælling!

Set med danske øjne kunne det næsten ikke være blevet iscenesat flottere. Resultatet blev en helt formidabel sejr og guld til den dansk avlede DV-hoppe Fiontini (e. Fassbinder / Blue Hors Romanov), som samtidig scorede hattrick og blev den anden tredobbelte UVM vinder i historien. Dertil en rendyrket dansk trakehner ekvipage som vinder af bronzemedaljen.Bronze til Kipling og Anne Troensegaard


Den i lighed med Fiontini ligeledes 3 gange UVM deltagende renstammede trakehner vallak Kipling (e. Hofrat / Hohenstein) repræsenterede på forbilledligvis toppen af den danske trakehneravl med Anne Troensegaard i sadlen, sikrede sig sensationelt bronzemedaljen i finalen!

Kipling er et hel igen igennem rendyrket dansk produkt. Han er opdrættet på Lolland af trakehneravler Peter Christensen, som også fortsat ejer hesten, og han er uddannet og redet af sin faste rytter gennem mere end 3 år Anne Troensegaard, og er bare er blevet bedre og bedre med tiden under Annes kyndige vejledning.


Et forbilledligt UVM ridt


Det blev til et fantastisk og historisk finaleridt søndag den 6. august, hvor den velfungerende trakehner blev fremvist optimalt under rytter. Anne formåede som varslet at få de sidste marginaler ud af Kipling, som hun altid har sagt han havde i sig, og som hun har arbejdet målrettet på hele foråret og sommeren, senest med den sidste fintuning efter DM på Broholm i juli måned. Kipling, som den kammerat han er, formåede til fulde at honorere Annes mindste anvisninger på denne vigtige dag.

Da ekvipagen entrerede banen virkede Kiplink lidt spændt i de storslåede omgivelser, med faldt hurtigt til ro. Det gav et par småfejl i den første galopøvelse, men Anne satsede stort i traven, der blev imponerende stor opadgående og taktfast. Skridten blev jordvindende af stor kvalitet, og Kipling virkede generelt oplagt uden at være overspændt. Ridtet gav et generelt indtryk af stor harmoni mellem rytter og hest og stort ridemæssigt potentiale.

 

Dommer roser i en lind strøm

Efter ridtet og under karaktergivningen regnede det med flotte kommentarer fra dommerne i samme takt som karakterene blev afsløret.  Kipling fik bl.a. tildelt feltets næsthøjeste karakter i trav på 9,4 og i ridelighed på 8,8, hvor selv den senere verdensmester Fiontini ikke kunne være med, og tilmed finalens højeste karakter i kapacitet på 9.2 og en samlet score på 82,448 og en foreløbig førsteplads inden de sidste ryttere, men med en placering så det med garanti ville blive til en medalje i den endelige opgørelse. Anne blev igen og igen af dommerne fremhævet for det solide og dedikerede uddannelsesmæssige arbejde hun har lagt i trakehneren, hendes sympatiske måde at ride hesten på, tillige med den store positive udvikling ekvipagen i det hele taget har gennemgået over de tre UVM år.

Stor stor international anerkendelse for Annes arbejde med Kipling, der efterfølgende nødvendigvis har måtte få det hele til at boble endnu mere af glæde indeni Anne selv, udover den overvældende glæde det i sig selv er ved at stå med bronzemedaljen i hånden, og med en hest hun bare elsker at arbejde med.


Anne om ridtet og bronzemedaljen

 

I et efterfølgende interview flere dage derpå, var det forståeligt nok stadig boblende lykkelig rytter, der fortæller om hendes egen oplevelse af sit rit og minutterne herpå:

”Hvis du havde sagt til mig, at jeg fik en sjette plads eller blev nr. 4 i finalen, så havde jeg også været glad, og det havde været helt fantastisk, men jeg havde også besluttet mig for at give den gas i traven og ride min chance. Det var lidt på et knivs æg, da jeg kom ind, for da spændte han op, men begyndte så at slappe af. Jeg får ham virkelig op i gear, og jeg havde også følt fra den indledende, at jeg kunne få mere ud af ham i skridten. Der kommer lige et par fejl i galoppen til start, det plejer han ellers ikke, men jeg tror det var den fedeste travtur jeg har haft på ham nogensinde! Han er jo trods ikke så rutineret på den store scene. Så jeg er stolt af at han alligevel turde stole på mig, og at han så gør det han gjorde derinde!


Anne fortæller også at hun var så koncentreret om ridtet, og efterfølgende så berørt af de flotte dommerkommentarer, at det først var lang tid efter, at hun var redet ud af banen, at det reelt gik op for hende at hun stod til en medalje: ”Da jeg er færdig med programmet og dommerne begynder at snakke og begynder at give karakterer så bliver jeg helt vildt glad, Især da jeg hørte skridt karaktererne. Da jeg også får så meget i ridelighed og kapacitet, bliver jeg enormt glad, men jeg fatter faktisk ikke at jeg fører konkurrencen på det tidspunkt. Det var først da jeg kom ud, at det rent faktisk gik op for mig, at jeg ville få en medalje. Så begyndte det at pible op igennem kroppen på mig og jeg blev enormt rørt”.


Her flere dage efter at bronzemedaljen er en realitet, kan Anne fortsat mærke det pible i kroppen, men hun er også helt fysisk og mentalt udmattet men samtidig veltilpas med sin indsats: ”Jeg kan jo ikke være mere stolt. Det er jo det største jeg næsten kunne få at vide. Jeg kan næsten ikke ønske noget andet”.

Og hvad er det så for en særlig forbindelse Anne Troensegaard har med denne særlige hest? Om dette siger Anne selv: ”Der er bare en helt speciel kemi. Han er virkelig speciel og kun på den gode måde. Han er simpelthen så kvik og hurtig i hovedet, nogle gange måske endda for hurtig. Han er altid glad og vil gerne arbejde, og simpelthen så fræk og lidt af en gadedreng. Han er super sensitiv og følsom, og det passer mig også rigtig godt!”

Kipling bliver bare bedre og bedre


Ligesom verdensmesteren Fiontini har Kipling tidligere repræsenteret Danmark ved UVM på forbilledlig vis ved både 5-års, 6-års, og i år nu tillige som 7-års. Alle gange med den samme faste dedikerede rytter Anne Troensegaard med tro støtte fra hestens avler og ejer Peter Christensen.

Første år ved UVM, dvs. i 2015 da Kipling deltog som 5-års, sikrede ekvipagen sig en plads i trøstefinalen, som de efterfølgende vandt og hermed en samlet 14. plads blandt verdens absolut bedste 5-års ungheste.

Året efter år i 2016 blev ekvipagen nummer seks i finalen for 6-års, og i år blev det så til en super flot bronzemedalje. Det var absolut velfortjent, og beviser at dedikeret systematisk uddannelse og en stor gensidig forståelse mellem hest, rytter, træner og ejer, går hånd i hånd og skaber resultater.


Flottere og flottere dommerkommentarer


Reflekterer man over de bedømmelser og kommentarer som ekvipagen har fået med sig fra dommerne over de tre forgangne år, er det ikke alene ros for hestens iøjnefaldende store kvaliteter, men i særdeleshed også en kæmpe anerkendelse for det eminente uddannelsesmæssige arbejde som Anne Troensegaard på kyndig vis har lagt i den talentfulde og velgående hest. Anne Troensegård er ved hendes deltagelse ved UVM altid blevet rost for hendes fine indføling, meget sympatiske ridning og korrekte uddannelse af hesten, men roserne er bare vokset hen over de tre års deltagelse i UVM. I år er det, hvis ikke et den flotteste, så er det i hvert fald en af de absolut flotteste dommermæssige tilkendegivelser nogen rytter har fået overhovedet ved dette UVM.


Vigtigt med et godt team omkring sig


Anne Troensegaard henviser dog selv med vanlig ydmyg opmærksomhed til betydningen af at have et godt team omkring sig, og giver på sin egen Facebookside udtryk for sin uforbeholdne tak til og taknemmelighed overfor sine faste støtter:

Sikke en rejse tre år med Kipling har været!! Det havde aldrig kunne lade sig gøre uden et kæmpe godt team omkring os! Tak til opdrætter Peter Christensen, der troede på os, træner Rune Willum for utrættelig støtte, bedste sponsor Lis Winther der altid er klar, suveræne groom med MERE Lisette Berner, Birgitte Nymand der gør ALT for Kipling, alle på Slangerupgaard der altid hjælper til når vi er ude, Healthy Horse Ringsted og de bedste elever og venner der altid bakker op 😍TAK til alle, det har været det vildeste!!!”


Det er Annes fortjeneste mener opdrætter


 

Om præstationen og resultatet siger opdrætter af Kipling Peter Christensen tilsvarende beskedent:

” Vi havde ikke regnet med det. Hvis de havde fået 6. plads, som sidst, så havde vi jo været lykkelige. Men Kipling kan jo godt, hvis han ikke bliver spændt, og det blev han jo så ikke i finalen. Han har det med at spænde op, hvis ikke lige det passer ham, men han er jo heldigvis ved at være voksen”.

Peter Christensen fortsætter ”Det var morsomt at han fik bronze. Det blev vi da glade for. Han fik den højeste karakter i kapacitet og det morede mig – 9,2. Det var der ingen andre der fik”.

I anerkendelse af Annes arbejde med Kipling slutter opdrætteren af Kipling Peter Christensen interviewet med disse ord: ”Jeg har godt nok avlet hesten, men det er jo Anne der har gjort hele arbejdet”.


Fremtidsplaner


Kipling får nu et par ugers ferie med afslapning og forkælelse. Det næste umiddelbare mål bliver championatet på Blue Hors.

På sigt vil Anne gerne videre til Grand Prix og kvalificere sig til landsholdet. Hun mener Kipling kan gå hele vejen, og det er det hun altid har ønsket sig, at ride Grand Prix og deltage ved de store mesterskaber. Anne slutter interviewet med disse ord. ”Det er ingen hemmelighed, at det er min store drøm, og nu har jeg hesten. Jeg tror på at Kipling kan indfri drømmen og gå hele vejen for mig!”


Fra Trakehneravlsforbundet skal der naturligvis tillige lyde et kæmpe stort tillykke til Anne Troensegaard og Kipling, og til avler Peter Christensen. Tillige en tak for, at de alle på forbilledligvis gør vores lille danske avlsforbund stor ære, og er med til at cementere danske trakehnere på det hestesportslige verdenskort!


Se link til det samlede finaleresultat for de 7-års heste ved UVM i Ermelo 2017 her (http://results.hippodata.de/2017/1368/docs/e_d09.pdf)


Af Tine Lessèl

TAF Sponsorer

Nyhedbrev

Tilmeld dig til Trakehneravlsforbundets nyhedsbrev

Klik her

Følg os på Facebook  Sekretariat   Pia Prom

   Nordfeldvej 52B

   4780 Stege


   Tlf: 55813290

   pia@trakehner.dk