Neumünster 2015-2


 Dansk triumf i Neumünster 2015


Årets tyske Trakehner hingstekåring 2015 stod på mange måder i Danmarks tegn. Hingstekåringen stod på stor anerkendelse og hæder til de deltagende danske heste, de høje salgspriser til auktionshestene der repræsenterede den danske avl, og flotte hædersbevisninger til danske heste i avl og sport.


I Danmarks tegn


Den tyske Hingstekåring i Neumünster i weekenden den 15-18. oktober blev ikke mindre end en dansk triumf. Ikke alene blev det til en dansk avlet hingst på reservefløjen, men det blev også dansk avlede heste der indtog pladserne som den dyreste hest på ridehesteauktionen og den dyreste hoppe på hoppeauktionen. Flere af de bedste heste, blev endda købt tilbage til Danmark. Hæders-regn til de danske heste, blev det også til på lørdagens store gallashow, hvor bl.a. den prestigefyldte titel som Årets Trakehner Hingst i Tyskland 2015, gik til en dansk avlet hingst.


Helium - dansk avlet reservefløj


Den forud for kåringen top-seatede og charmerende dansk-avlede unghingst Helium med katalog nr. 23, løb med titlen som reservefløj ved dette års tyske hingstekåring i Neumünster. Den smukke velgående hingst er efter Millennium, med Induc som morfar og Arsenal som mors morfar. Den vellykkede hingst, er avlet af Alan Nissen ved stutteri Gadebjerg.

 

Millennium er selv en ung avls matador, der ved sidste års hingsteauktion skød sin komet karriere i gang, med ikke mindre end 5 fremstillede og 3 kårede trakehner hingste fra sin første føl årgang, heriblandt fløjhingsten Sir Sansibar. Desuden blev en af hans sønner - Morricone - samme år fløjhingst ved kåringen i Oldenburg og Millennium producerede også adskillige præmiehingste dette første fremstillingsår i Westfalen. Millennium har tilmed også dansk islæt, da han er efter Easy Game, der er efter den højtpræmierede E.H. Schwadroneur hoppe Evita XII, avlet af Herdis Toft og Bjarne Nørgaard og en af Tysklands absolut bedste statspræmierede hopper – og altså med danske rødder.


Helium er på modersiden efter avlshoppen Hirse, der er ud af den exceptionelle succesfulde danske hoppe linje Herba, der har gjort det formidabelt både i trakehner avlen og i regi af Dansk Varmblod. Hoppelinjen har bl.a. produceret hingstene Henkel, Hercules, Blue Hors Hertug og Herakles, og har også gjort sig særdeles positivt bemærket til championater og i dressursporten generelt.


Hirse er selv efter den avlsmæssigt særdeles succesfulde danske hoppe Henna, der med sine døtre har produceret adskillige medaljehopper, championatsvindere og en kåret varmblodshingst.


Avlsleder Lars Gehrmann betegnede Helium ved hingstens flotte udnævnelse til reservefløj, som en hingst med en selvbevidst fremtoning, og med en fjerlet bevægelse med op-ad-bakke galop og med taktfast skridt.


Helium blev efterfølgende solgt på auktionen for 170.000 euro til det tyske stutteri Gestüt Staffelde, der er beliggende nær Berlin. Her vil han fremadrettet indgå i stutteriets avlsprogram og vil fortsætte sin uddannelse.


Højeste hammerslag på danske heste


Ridehesteauktionens dyreste hest, blev den smukke og højt præmierede danskavlede hoppe Halle Berry. Hoppen opnåede tidligere i år at aflægge en imponerende endagsprøve på 8,04, og blev udnævnt til Årets danske hoppe ved elitedagene i TAF. Halle Berry, er ud af Lone Andersen og Johnny Sørensens seneste års meget succesfulde avl på deres stutteri Karenagården i Haslev, og hoppen er honoreret med ikke mindre end sølvmedalje.  Halle Berry er efter den ligeledes hjemmeavlede, men nu solgte avlshingst Aston Martin og morfar er tyske Summertime med Traumdeuter som mors morfar. Hoppen blev solgt for en hammerpris på 65.000 euro, hvilket blev ridehesteauktionens absolut højeste hammerslag.


På avlshoppeauktionen blev det ligeledes den danskavlede 2-års hoppe Salza, med en særdeles spændende afstamning, som fik højeste hammerslag på 22.000 euro og ligeledes blev købt tilbage til Danmark. Hoppen er efter den afdøde superhingst Friedensfürst med Caprimond som morfar og Gelria som mors morfar. Hoppen er avlet og ejet af Dorthe Sørensen, og blev beskrevet som en avlsmæssig sjældenhed og derfor særdeles interessant.


Anne Lyngby på storindkøb


På indkøbssiden var Danmark også i spil og med i forreste række, og det er glædeligt at Danmark fortsat kan være med om buddet på nogle af de dyreste og ikke mindst bedste heste, så vi også i fremtiden kan få de bedste forudsætninger for at være med i toppen af avlen og sporten.


Anne Lyngby fra Kokkedal på Nordsjælland, som hidtil har avlet Dansk Varmblod, har tilsyneladende fået øjnene op for kvaliteten af de danske trakehnere. Annes datter, der er bruttolandsholdsrytteren Helene Melsen, indkøbte sidste år, Lone Andersens og Johnny Sørensens UVM 10. placerede kårede hingst Aston Martin som sin fremtidige dressurstjerne. Anne Lyngby var selv med til kåringen i Neumünster og hun var absolut i indkøbshumør på weekendens auktioner.


Anne Lyngby lagde ud med at erhverve sig ridehesteauktionens dyreste hest, der ligesom Aston Martin stammer fra Lone Andersen og Johnny Sørensens avl, nemlig den højt præmierede unghoppe Halle Berry. Hoppen er som nævnt, efter datterens dressurhingst Aston Martin, som således slutter sig til sin far i deres nye hjemmestald på Strandagergaard i Kokkedal.


Anne Lyngby slog ligeledes til på hingsteauktionen, hvor hun erhvervede sig hingstekåringens anden reservefløj, nemlig den afstamningsmæssigt meget spændende hingst Heaven. Heaven, er ligesom den danskavlede reservefløj Helium efter avls-kometen Millennium, men har afdøde Friedensfürst som morfar og Mahagoni som mors morfar. Hingsten er avlet af Cornelia Podgorski fra Ladenthin i Tyskland. Anne Lyngby måtte slippe 180.000 euro, for at sikre sig ejer certifikatet på denne spændende hingst af bedste præstationsafstamning.


Hoppe- og følauktionens dyreste hoppe, den 2,5-årige danskavlede Salza blev ligeledes købt tilbage til Danmark.Galla-hæder til danske heste og avlere


Ikke nok med at de danske heste klarede sig særdeles flot i opløbet om årets bedste hingste og opnåede nogle af de højeste auktionspriser. Der var tilsvarende stor bevågenhed om de danske heste ved lørdagens præstigefyldte gallashow. Det var med andre ord en rigtig god weekend at være dansker i Holstenhalle i Neumünster!


Den eftertragtede hædersbevisning som Årets Trakehner Hingst i Tyskland 2015, gik til E.H. Cadeau. Den 16-årige hingst, der er efter Silvermoon med Caprimond som morfar, er avlet af danske Jens Skude i Nakskov. Den i Tyskland så ekstremt populære og meget benyttede hingst, blev kåret til præmiehingst i Tyskland i 2001. På den efterfølgende auktion blev Cadeau solgt til Gëstüt Hörstein, som siden da, har passet godt på hingsten.


Den ligeledes danskavlede Edberg blev også hædret ved gallashowet lørdag aften. Edberg fik tildelt den prestigefyldte ’Goldene Reitabzeichen’ pris for sine imponerende resultater i sporten. Med sin tyske rytter og ejer i sadlen Antje Hell, der i 2010 ligeledes på auktionen købte den nykårede hingst avlet af den danske avler, Erik Jørgensen, Herfølge,  har ekvipagen gennemgået en formidabel udvikling. Til trods for hingstens unge alder af blot 7 år, er ekvipagen gået fra sejr til sejr og har allerede høstet hele 10 sejre i S-dressur. En næsten uhørt præstation for så ung en hingst, der vidner om ekstrem præstationsformåen og god holdbarhed.


Gallashowet bød på yderligere et dansk indslag – om end noget så usædvanligt som - en dansk ejet ox araber. Den smukke TAF kårede hingst Zonyx ox, der er ejet af Signe Kirk Kristiansen i Martofte, var specielt inviteret til aftenens store event, for at give en opvisning af hingstens præstationsformåen på denne særlige aften.  Hingsten er avlet af Shadow Oak Arabians, Wheaatland og er efter Enzo ox med CG Balih El Jam ox som morfar. Zonyx ox og Signe Kirk Kristiansen, der i øvrigt er nyudnævnte europamestre i dressur for ox arabere, bød på en fascinerende og rørende smuk opvisning, der til fulde demonstrerede at Zonyx ox, har gjort sig fortjent til også at blive hædret med den kåring til Trakehner Verband’s stambog, som hingsten modtog i forbindelse med gallashowet.


Danmark med blandt de bedste


Med danske øjne blev årets hingstekåring i Neumünster 2015 endnu en bekræftelse på, at et lille dedikeret avlsforbund som det Danske trakehner avlsforbund, der med en avl på blot ca. 100 føl om året, alligevel producerer kvalitet der giver genhør og skaber opmærksomhed på internationalt plan - langt væk fra de hjemlige græsgange.


At så mange af de virkeligt gode heste blev købt tilbage til Danmark, og hermed vil være med til at sikre den fremtidige danske avl, er næsten endnu mere glædeligt. Samtidigt tyder tendenserne på, at flere nye avlere har fået øjnene op for trakehnerens kvaliteter som en særdeles attraktiv og præstationsbetonet sportshest, som foruden at være særdeles ridelig og velgående, tilmed er smuk at se på.


Stort tillykke til de danske avlere, indkøbere og ryttere!


Af Tine LessèlTAF Sponsorer

Nyhedbrev

Tilmeld dig til Trakehneravlsforbundets nyhedsbrev

Klik her

Følg os på Facebook  Sekretariat   Pia Prom

   Nordfeldvej 52B

   4780 Stege


   Tlf: 55813290

   pia@trakehner.dk