Seje trakehnere


Seje trakehnere – der har hvad der skal til!


Flotte præstationer fra trakehnerne ved den danske UVM udtagelse i dressur den 23. og 24. maj 2015, hvor Litvinenko Sjæltofte og Anne Troensegaard gik videre til den endelige kvalifikation og Louise Laisbo og Hot Spot fik flotte dommerudtagelser, en god oplevelse rigere og skærpede ambitioner med sig hjem. 


Til trods for at begge ekvipager havde store udfordringer i forberedelserne til udtagelsen, er begge ryttere begejstrede for deres trakehnere, og de deler troen på, at netop deres trakehnere har potentialet til at nå hele vejen til toppen i dansk dressursport!


Litvinenko Sjæltofte og Hot Spot i vælten

De to trakehner heste, 6-årige Litvinenko Sjæltofte og den 5-årige Hot Spot, var begge forhåndsudtaget til kvalifikationen til den danske bruttotrup til UVM via deres resultater fra sidste år.  Litvinenko Sjæltofte efter Imperio , og Anne Troensegaard var selvskrevne til kvalifikationen  i kraft af sidste års kraftpræstation, hvor de sikrede sig ikke mindre end en sejr i trøstefinalen ved UVM i 5-års klassen, en sejr i trakehnernes 5-års championat og en sejr ved JBK Horseshow.  Hoppen Hot Spot, der er efter Okavango - med Induc som morfar og avlet af Søren Nissen - var med sin andenplads i sidste års 4-års trakehner championat, ligeledes forhåndsgodkendt til at deltage i den danske kvalifikationsrunde til UVM.  Store men ikke uoverkommelige mål, når man betragter kvaliteten af både heste og ryttere, selvom de spinkle og ædle trakehnere ofte tager sig lidt klejne ud, i forhold til de store danske varmblods heste de som regel er oppe imod.


En af to går videre

For den blot 25-årige Louise Laisbo blev kvalifikationsrunden på Vilhelmsborg den 24. maj - enden for denne gang. Til trods for at flot ridt og dommernes mange positive kommentarer med på vejen, gik ekvipagen desværre ikke videre til den endelige udtagelse. 5-års udtagelsen er ofte præget af et stort og stærkt felt, med intens og tæt indbyrdes konkurrence, og i år var ingen undtagelse. Alligevel præsterede Louise Laisbo og Hot Spot et ridt de kan være stolte af, og som lover rigtig godt for ekvipagens fremtid.


Den mere erfarne Anne Troensegaard klarede derimod skærene på Atterupgaard den 23. maj, og gik videre til den endelige udtalelse.  Med til historien hører, at begge heste mildt sagt var udfordret kraftigt i forberedelserne op til udtagelsen, men at hestene alligevel udviste uhørt vilje, kæmpede bravt og gav alt hvad de kunne, da slaget skulle stå.


Forberedelserne var ikke optimale

Sidste år frem til og med JBK var et rent succes år for Anne Troensegaard og Litvinenko Sjæltofte. Ekvipagen har siden været forfulgt af uheld. Efter JBK fik Litvinenko fortjent fri nogle uger, og da Anne igen for alvor skulle starte op på at træne changementer, kom hun selv til skade. Hun fald af en hest  og fik et mindre bækkenbrud. Det satte hende ud af spillet i 8 uger, og hun måtte opgive selv at ride Litvinenko. Da hun kom på fode igen, havde hun et par gode måneder med ridning og undervisning, før det så gik galt med Litvinenko: ”Da jeg var frisk igen havde jeg to gode måneder med undervisning hos Rune Willum, og så glider Litvinenko på folden, og får en hudafskrabning”.  Litvinenko får imidlertid efterfølgende en væskeophobning ved bagknæet, som de døjer rigtig længe med at få bugt med. Selvom hesten ikke er halt, vælger Anne at sætte hensynet til hesten over alt andet og skruer helt ned for træningen. ”Problemet er, at det har taget en krig og er gået ud over forberedelserne. Den stod på skridt i 1,5 måned, men selvom andre sagde jeg bare skulle ride, ville jeg ikke starte op på changementerne igen før han var OK”. Og det tog sin tid, fortæller Anne. ”Vi har været ude af kampen rigtig længe. Indtil jeg skulle på Atterupgaard havde han næsten ikke gået siden JBK. Han var så sej og tapper da han gik stævnet. Han piver ikke, men jeg kunne naturligvis ikke give den fuld gas”, fortæller Anne Troensegaard.


Igen til Falsterbo

For 14 dage siden deltog Anne og Litvinenko så i DRF unghestechampionat med henblik på udtagelse til Falsterbo. Det var første rigtige stævne siden sejren i JBK i efteråret 2014. Forberedelserne taget i betragtning, gik stævnet over al forventning. Anne og Litvinenko indkasserede en sejr, blev udtaget til Falsterbo, og fik 8,58 i samlet karakter. ”Jeg må da indrømme, at jeg var rigtig stolt over at han ville gå sådan for mig. Han har næsten ikke været ude at gå, og nu skal vi til Falsterbo igen. Og Anne fortsætter med en ros til hendes trakehner: ”Han er sådan en god hest, og giver mig alt hvad han har i sig”. Men der skal fokus og fremdrift til nu, og ikke flere skader, hvis ekvipagen skal nå at gøre sig gældende i toppen igen i år. ”Jeg skal kunne begynde at ride nu, ellers kan jeg ikke være bekendt at tage ham med. Vi klemmer ballerne sammen nu og gør det bedste vi har lært!  Heldigvis tænker jeg hele tiden med den længere brille på, så når vi det ikke nu, gør vi det senere!”, udtaler en fortrøstningsfuld Anne Troensegaard.


Kort bekendtskab

Ligesom da Anne overtog Litvinenko relativ kort tid før hun red 5-års udtagelsen i 2014, så har Louise Leisbo også kun haft kort forberedelsestid med sin nyindkøbte Hot Spot, som hun erhvervede midt i april i år, fra avler Søren Nissen. Selvom ekvipagen er kommet meget hurtigt efter det, var det ikke helt nok, til at tage konkurrencen op med de mere erfarne og rutinerede ryttere, der har redet og kendt deres heste i langt længere tid. Det blev imidlertid til en god oplevelse for den unge rytter at deltage i udtagelsen til UVM og at opleve omgivelserne på Vilhelmsborg. ”Det var vildt sjovt at prøve at ride på Vilhelmsborg. Det er selvfølgelig også lidt intimiderende, at ride rundt på opvarmningsbanen med fire Helgstrand ryttere på kæmpe heste omkring mig – og her kommer så lille jeg”, siger Louise med smil i stemmen.  Og hun fortsætter om det at ride trakehner: ” det var sjovt at ride UVM og det er kun et plus at ride stævner hos trakehnerne og få en masse oplevelser. For det første er der ikke så mange om buddet, og har man en hest der kan, så er det nemmere at gøre sig gældende. For det andet høster man samtidig en masse værdifuld erfaring”.


Gåvilje og ihærdighed

Louise Laisbo kan også nikke genkendende til den vilje og gålyst, det kvikke hoved og fairness, som Anne fremhæver i sin trakehner vallak Litvinenko Sjæltofte.  Louise har ikke redet trakehner tidligere, men oplever Hot Spot som helt anderledes i forhold til hendes tidligere heste: ” Min gamle hest var lidt doven og egenrådig. Denne hest er super energisk og meget elektrisk. Det kan jeg rigtig godt lide ved den”. Og Louise fortsætter begejstret: ”Jeg har ikke oplevet den nogensinde siger ’nej’. Derimod tager den bare imod. Det er bare svært at huske på, at den ikke er så gammel, og at man skal passe på den. Og om det at ride Hot Spot siger Louise: ”Jeg har ikke haft en dårlig tur endnu! Den elsker at gå til ridning. Den er vågen, men simpelthen så fair og lærenem. Jeg er så positiv over den, må jeg sige! - Jeg elsker at ride på den!”. Og hun tilføjer ”det må være noget med racen at gøre, for ingen af mine andre heste har været så lærenemme som den her! ”.


Ambitioner om DM for seniorer

Louise har ikke overraskende gryende ambitioner om at komme til at ride DM for seniorer.” Jeg har forventninger til, at det kan Hot Spot. Den har gode grundgangarter, den vil så gerne og siger ikke nej, så jeg har forventninger om, at den kan gå hele vejen!” På den bemærkning slutter Louise interviewet af. En udtalelse der taler for sig selv, og som er meget på linje med Anne Troensegaards tro på Litvinenkos og hendes egen fremtid sammen.


Det bliver spændende at følge de to talentfulde ekvipager i deres videre færd på konkurrencebanerne.


Af Tine Lessèl

 


TAF Sponsorer

Nyhedbrev

Tilmeld dig til Trakehneravlsforbundets nyhedsbrev

Klik her

Følg os på Facebook  Sekretariat   Pia Prom

   Nordfeldvej 52B

   4780 Stege


   Tlf: 55813290

   pia@trakehner.dk